Uutta!‎ > ‎

#466 - Gmail vinkki: Mikä "Viimeinen toiminta tällä tilillä" on?

lähettänyt Tuntematon käyttäjä 23.7.2012 klo 23.39   [ 23.7.2012 klo 23.40 päivitetty ]

Viimeinen toiminta tällä tilillä näyttää tietoja postilaatikon viimeisistä tapahtumista. Tapahtumissa on tietoja sähköpostin käyttökerroista mm. tavallisen verkkoselaimen, POP-sovelluksen tai mobiililaitteen kautta. Luettelemme IP-osoitteet, joista postia on käytetty, niihin liittyvän sijainnin sekä kellonajan ja päivämäärän.

Jos haluat nähdä tilisi viimeisen toiminnan, valitse Tiedot-linkki Gmail-sivun alaosassa olevan Viimeinen toiminta tällä tilillä -rivin vieressä.


Tietojen kuvaus

Käyttötyyppi

Jos olet huolissasi postisi luvattomasta käytöstä, voit Käyttötyyppi-sarakkeen tietojen avulla selvittää, onko postiasi käytetty luvatta ja milloin käyttö on tapahtunut. Esimerkki: jos sarakkeessa on POP-tapahtumia, mutta et nouda postia POP-käytön avulla, tilisi on saattanut vaarantua.

Sijainti (IP-osoite)

Tässä sarakkeessa luetellaan viimeiset 10 IP-osoitetta, joista postia on käytetty sekä niihin liittyvät sijainnit. 

Jos olet saanut varoituksen epäilyttävästä tapahtumasta tilissäsi, näet 10 tavallisen IP-osoitteen lisäksi enintään kolme IP-osoitetta, jotka on merkitty epäilyttäviksi. Jos kirjaudut yleensä Gmailiin tietyltä tietokoneelta, IP-osoitteen pitäisi olla sama tai alkaa samoilla numeroilla (esim. 172.16.xx.xx). Jos huomaat IP-osoitteen, joka eroaa huomattavasti tavallisesta IP-osoitteestasi, tämä voi tarkoittaa joko sitä, että olet lähiaikoina käyttänyt sähköpostiasi toisesta paikasta, tai sitä, että joku muu on käyttänyt sähköpostiasi. Nykyinen IP-osoitteesi näytetään taulukon alapuolella. Google arvaa sijainnin useimmiten täsmäämällä IP-osoitteen laajaan maantieteelliseen sijaintiin. Sijainti- ja IP-kartoitukset eivät aina ole tarkkoja varsinkin, kun kirjautumiset ovat vanhoja.

Jos sinulla on käytössä POP3 tai IMAP, tämä näkyy Viimeaikaiset toiminnot -taulukossa. Jos noudat Postin hakijalla viestejä toiseen Gmail-tiliin, taulukossa näkyy Googlen IP-osoite. Tämä johtuu siitä, että viestit noudetaan palvelimiemme kautta. Jos käytät Gmail-palvelun kanssa kolmannen osapuolen palvelua, kuten sosiaalisten yhteisöjen sivustoja, Google ei voi taata kolmannen osapuolen palvelun turvallisuutta. Tässä tapauksessa kannattaa harkita edelleenlähetyksen käyttämistä, jos tämä on mahdollista. Jos et halua käyttää edelleenlähetystä, varmista, että tilisi palautustiedot ovat ajan tasalla.

Jos käytät Gmailia mobiililaitteella, kirjautumishistoriasi sisältää mobiilikirjautumisia, jotka saattavat vaikuttaa siltä, että ne ovat peräisin operaattorisi mobiililaitteille tarkoitetusta internet-yhdyskäytävistä. Huomaa, että mobiiliyhdyskäytävät saattavat sijaita maantieteellisissä sijainneissa, jotka ovat kaukana siltä alueelta, jolla käytät tiliäsi. Jos osoite kuuluu mobiilipalvelun tarjoajallesi, kyse on oikeutetusta tilisi käytöstä.

Jos haluat etsiä internetpalvelun tarjoajan, joka omistaa ja hallinnoi IP-osoitetta, voit käyttää maksutonta IP-osoitteen käänteistä hakupalvelua, kuten http://ip-lookup.net/

Jos haluat enemmän tietoja kuin Viimeinen toiminta tällä tilillä -osiossa on tarjolla, Googlen käytäntönä on antaa tietoja vain pätevän kolmannen osapuolen tuomioistuinpäätöksen tai muun asianmukaisen oikeuskeinon nojalla.

Samanaikaiset istunnot

Jos Gmail-tiliäsi käytetään tällä hetkellä toisesta paikasta, toiset istunnot luetellaan Samanaikaisen istunnon tiedot -taulukossa. Jos näkyvissä on muita istuntoja, se voi tarkoittaa, että avoinna on toinen selainikkuna, jossa Gmail on ladattuna, tai että olet kirjautuneena toiseen tietokoneeseen (jos esimerkiksi kotitietokoneesi on kirjautuneena Gmailiin, kun käytät postiasi työpaikalla.) Jos olet huolissasi samanaikaisesta käytöstä, voit kirjata ulos kaikki istunnot nykyistä istuntoa lukuun ottamatta valitsemalla Kirjaudu ulos muista istunnoista.

Eikö varoitus vain kerro ikäville tyypeille, että heidät on huomattu?

Ilmoitus on suunniteltu niin, että se näkyy vain käyttäjille, joiden uskomme kirjautuneen sisään laillisesti. Jos havaitsemme epäilyttävää toimintaa jossakin IP-osoitteessa, emme näytä ilmoitusta käyttäjille, jotka tulevat kyseisestä osoitteesta.

Tilissäni näkyy usein ilmoituksia. Mitä tämä tarkoittaa?

Jos uskot, että ilmoitukset johtuvat matkustamisesta tai mobiilikäytöstä, voit poistaa tämän ilmoituksen käytöstä Viimeinen toiminta tällä tilillä -sivulta.

Jos olet epävarma tai et tunnista toimintaa, ilmoitukset voivat olla merkki siitä, että haittaohjelma on saastuttanut tilisi. Haittaohjelma on ohjelma, joka yrittää varastaa tietokoneeltasi arkaluonteisia tietoja, lähettää roskapostia tai tehdä petoksen. Tällaiset ohjelmat päätyvät tietokoneellesi usein tietämättäsi muiden ilmaisten latausten yhteydessä.

Epäilen, että tilini on vaarantunut

Jos epäilet, että tilisi on vaarantunut, suojaa tilisi noudattamalla Gmail-turvatarkistuslistassa olevia vaiheita.

Jos haluat lisätietoja tilin turvallisuudesta, tutustu vinkkeihin ohjeartikkelissa Tietojen suojaaminen.

Voinko poistaa Viimeinen toiminta tällä tilillä -varoituksen käytöstä?

Voit poistaa Viimeinen toiminta tällä tilillä -ilmoitukset käytöstä muuttamalla Viimeaikaiset toiminnot -taulukon alla olevia ilmoitusasetuksia. Kun valitset Näytä varoitus epäilyttävästä toiminnasta -kohdan vierestä muuta, sinulle ei enää näytetä ilmoituksia epäilyttävästä toiminnasta. Muista, että tämän ominaisuuden poistaminen käytöstä kestää noin viikon, jotta voimme olla varmoja siitä, että väärät henkilöt eivät ole poistamassa ilmoituksiasi käytöstä.

Lähde: Google

Comments